Zdravje

ZAKAJ JE SIROTKA V PRAHU NEPOGREŠLJIV DEL TVOJE PREHRANE?

Sirotka v prahu. Vsestranski produkt, ki je pomemben vir aminokislin in ima blagodejne učinke na delovanje našega telesa in na naše počutje. Kaj je in kakšne so prednosti njene uporabe?sirotka v prahu 

 

Sirotka v prahu, njen nastanek, zgodovina in učinki uporabe

 

Kaj sploh je sirotka v prahu?

Sirotka je stranski produkt pridelave sira in jo poznamo v obliki prahu ali tekočine. Gre za produkt, ki je bogat z beljakovinami, ki se hitro absorbirajo v telo. Pogosto je poznana le kot prehranski dodatek, ki ga uporabljajo predvsem fitnes manijaki, ki si želijo mišic, a sirotka v prahu je veliko več kot to.

 

V samo eni merici sirotke v prahu se skriva količina beljakovin, ki jo bi našli v izredno velikem obroku, ki bi ob zaužitju za naše telo pomenil velik stres in obremenitev. Sirotka v prahu nam tako omogoča, da na telesu prijazen način zaužijemo vse esencialne beljakovine. Sirotkine beljakovine so tudi zelo hitro prebavljive – telo jih začne že hitro izkoriščati v namen regeneracije. 

 

Kako pridobivamo sirotko v prahu? 

Mnogim se ne sanja, da je sirotka v prahu pravzaprav povsem naravni produkt. Sirotka je stranski produkt, ki ga dobimo pri pridelavi sira – ko predelamo mleko v sir. 

Sirotko v prahu pa dobimo tako, da sveži sirotki odstranimo vodo s pomočjo koncentracije ali dehidracije. S tem procesom pridobimo sirotko v prahu, ki vsebuje esencialne beljakovine in optimalno količino vseh aminokislin, ki jih nujno potrebuje naše telo.

 

Zgodovina uporabe sirotke v prahu

Sirotko kot tako človek pozna že odkar zna predelati mleko v sir, kar naj bi segalo skoraj deset tisoč let v preteklost. Dokler niso poznali prednosti in pozitivnih učinkov sirotke v prahu, so jo uporabljali predvsem kot krmo za živali ali pa so jo preprosto zavrgli. Kljub temu, pa so prednosti uporabe in zdravilni učinki sirotke v prahu poznani že stoletja.

 

Učinki uporabe sirotke v prahu

Izguba odvečne telesne teže 

Kot že omenjeno, vsebuje sirotka v prahu veliko količino pomembnih beljakovin in z le eno merico našemu telesu nudi toliko beljakovin in hranljivih snovi, kot bi mu jih nudil gromozanski obrok. Tak obrok bi za naše telo predstavljal stres, poleg tega pa tudi visok kalorični vnos. Poleg tega ima sirotka v prahu nizko vsebnost maščob in lahko tako prispeva k izgubi odvečne telesne teže – zmanjšuje apetit in željo po hrani.

 

Zmanjševanje stresa in utrujenosti

Naravni protein, ki ga najdemo v sirotki v prahu, ima pomembno vlogo pri nastajanju in sproščanju serotonina, ki ga vsi bolje poznamo kot hormon sreče, v možganih. Hkrati proteini sirotke v prahu zmanjšujejo nivo stresnega hormona kortizola. Posledično so nekatere od prednosti uporabe sirotke v prahu zagotovo izboljšano počutje, povečana sposobnost spopadanja s stresom, reševanje težav s spanjem in bolj uravnovešen apetit. 

 

Preprečevanje izgube mišične mase

Značilnost mišic in mišične mase, ki se je pogosto ne zavedamo je, da z leti in starostjo upada. S starostjo se pogosto pojavi tudi povečanje maščobe v telesu, kar lahko privede do raznovrstnih kroničnih težav in bolezni. Preventivno lahko upadanje mišične mase in zaplete povezane s tem preprečimo tako, da skrbimo za vadbo za moč ter v svoj jedilnik vključujemo veliko beljakovin. Nekatere od teh beljakovin lahko zaužijemo le v obliki beljakovinskih prehranskih dodatkov. Eden od teh, ki je zares poln koristnih beljakovin, je prav sirotka v prahu, ki omogoča preventivo pri preprečevanju izgube mišične mase.

 

Podpora imunskemu sistemu

V beljakovinah sirotke v prahu najdemo kar 9 od 20 aminokislin, ki so nujne za optimalno delovanje našega telesa in predstavljajo pomembno oporo delovanju imunskega sistema. Aminokisline, ki so del sirotke v prahu imajo za naš imunski sistem raznolike vloge; od zaščite celic pred poškodbami in okužbami, do krepitve imunskih celic in prepoznavanju ter zaščiti pred tujimi mikrobi. 

 

Pozitivni učinki na jetra

V beljakovinah sirotke v prahu najdemo aminokislino, ki je odgovorna za proizvajanje pomembnega naravnega antioksidanta, ki deluje v obrambnem sistemu telesa. Ta je pomemben predvsem v jetrih pri procesu razstrupljanja telesa. Zaradi delovanja le-tega ima sirotka v prahu pozitivne učinke pri bolezenskih stanjih jeter, kot so poškodbe jeter kot posledice prekomernega uživanja alkohola ali nezdrave prehrane, ciroze jeter …

 

Zniževanje krvnega tlaku in uravnavanje holesterola

Visok krvni tlak je pogosto glavni krivec za razvoj krvnožilnih bolezni. Številne raziskave povezujejo delovanje beljakovin sirotke v prahu tudi z zniževanjem krvnega tlaku. 

Prav tako pomemben faktor za razvoj bolezni srca in ožilja je visok holesterol. Uživanje beljakovin, ki jih najdemo v sirotki v prahu, se povezuje tudi z znižanim holesterolom.

 

Kdaj in kdo naj uporablja sirotko v prahu?

Sirotka v prahu je kvaliteten vir beljakovin in aminokislin, ki jih naše telo izkoristi v raznolike namene. Mnogi mislijo, da se priporoča uporaba sirotke v prahu le ob športnih dejavnostih, predvsem v namen regeneracije, a se priporoča uporaba tudi obolelim in oslabelim osebam, tistim, ki se počutijo slabo ali se želijo znebiti odvečne teže. Tako je uporaba sirotke v prahu res vsestranska in priporočena vsem, ki prepoznajo pozitivne učinke, ki jih nudi.