Poslovnost

Senčila, senčila za okna, rolo senčila in screen senčila za udobje vašega življenja

Bliža se pomlad in z njo sončni dnevi, ko še posebej prav pridejo različna senčila, saj nam omogočajo zaščito pred sončnimi žarki. Ponujajo nadzor nad temperaturami, tako poleti kot pozimi, hkrati pa ščitijo pred vremenskimi vplivi. Če so to vaši razlogi za izbiro senčila, ali pa se morda želite zaščiti pred radovednimi pogledi sosedov in si zagotoviti zasebnost, vam ponujamo vodič, kako izbrati senčila, senčila za okna, rolo senčila ali screen senčila.rolo senčila  

Notranja in zunanja senčila

Poznamo zunanja in notranja senčila za okna. Če ima vaš prostor južno ali zahodno lego, kjer je moč sončnih žarkov največja, vam zunanja senčila pomagajo prostor zaščititi pred soncem in posledično segrevanjem. Hladnejši prostor lahko sicer dosežemo z uporabo klimatskih naprav, vendar lahko podoben in cenejši učinek pridobimo z uporabo kvalitetnih senčil, senčil za okna, rolo senčil ali screen senčil. Zunanja senčila služijo tudi kot zvočna izolacija.

Notranja senčila imajo sicer podobno nalogo, vendar večjo vlogo igra estetski vidik. Senčila za okna v prostoru med drugim služijo tudi kot dekoracija, zato je na trgu izbira zelo velika. Na voljo niso več zgolj enobarvna notranja senčila, ampak lahko kupec izbira med različnimi barvami in vzorci. Tako ima na voljo pestro ponudbo, ki mu omogoča, da izbere takšno senčilo za okno, ki se sklada z opremo v prostoru. Nekateri ponudniki omogočajo celo personaliziran tisk na rolo senčila, ki so namenjena notranji uporabi. Estetski vidik je eden izmed kriterijev pri izbiri senčila, ta pa je odvisna tudi od samega prostora. V spalnici se tako priporoča močnejša senčila, ki prostor popolnoma zatemnijo, v prostorih, kot so jedilnica pa zadoščajo lahkotnejša senčila, ki pogleda ne zastirajo v celoti. Notranja senčila oziroma rolo senčila se med seboj različna glede na dimenzije, obliko, materiale, barve, vzorce in način montaže.

Rolo senčila

Za pravokotna okna in večje steklene površine se priporoča uporaba rolo senčil. Lahko so prostostoječa ali kasetna in izdelana po meri, kar omogoča popolno prileganje. Tudi montaža rolo senčil je odvisna od želja kupcev in od zasnove prostora. Lahko jih namestimo na steno, strop ali na okenski okvir. Tkanina rolo senčila omogoča popolno zatemnitev, delno prosojni efekt, včasih pa se kupci za rolo senčilo odločijo zgolj zaradi dekorativne vrednosti. Poleg dizajnov, barve in vzorcev rolo senčil se ta razlikujejo tudi glede na način upravljanja. To je lahko ročno, s pomočjo vrvice ali ročaja, ali pa električno preko stikala, senzorjev ali celo aplikacije na pametnem telefonu.

Screen senčila in njihov vzpon popularnosti

senčila

Če so v preteklosti prevladovale žaluzije in rolete, se danes vedno pogosteje uporabljajo screen senčila. Ta zunanji rolo za senčenje velikih steklenih površin dosega razpon 500×800 cm, kar je več, kot lahko dosežejo žaluzije ali rolete. Čeprav gre za platna večjih dimenzij, pa njihove kasete ne zavzamejo veliko prostora. Screen senčila senčijo prostor, njihova tkanina pa vseeno omogoča pogled navzven. Zaradi različnih prepustnosti si lahko sami izbirate, ali želite prostor le zaščititi pred bleščanjem svetlobe ali ga želite popolnoma zatemniti. Pri žaluzijah in roletah se prepustnosti ne da regulirati. Screen senčila prav tako nudijo zaščito pred insekti, antistatični premaz pa zmanjšuje nabiranje praha na senčilu za okna. Še ena prednost screen senčil je, da uspešno kljubujejo vremenskim razmeram, kot so neurje, močan dež ali toča. Taki vremenski pogoji lahko pri zunanjih žaluzijah in roletah privedejo do poškodb, medtem ko prožnost screen senčil odbija večje delce, kot so na primer toča, s tem pa zavaruje vaša okna. Tudi pri močnem vetru tkanina screen senčil pripomore k manjšemu hrupu. Tako ima ta vrsta senčil za okna poleg svoje estetsko dovršene vrednosti tudi veliko funkcionalnih prednosti.

Kako poskrbimo za dolgo obstojnost prvotne kvalitete senčil, senčil za okna, rolo senčil in screen senčil?

Seveda ja za dolgo obstojnost senčil za okna z njimi potrebno primerno ravnati. Tako notranjih rolo senčil, ki jih dvigamo in spuščamo s pomočjo vrvice ali verižice, ne smemo uporabljati s preveliko silo. Vrvica nam omogoča dvig ali spust do želene višine, pri tem pa moramo biti pozorni na pravilno navijanje platna. Negovanje senčil, senčil za okna, rolo senčil in screen senčil ni pogosto opravilo, vendar pa svetujemo, da madeže očistite takoj. Rolo senčil ne smete namakati, saj lahko zaradi impregnacij postanejo lisasta, lahko pa jih nežno obrišete z vlažno krpo ali pa čiščenje namesto vas opravi profesionalni čistilni servis. Kovinske ali plastične dele vaših senčil za okna lahko redno čistite z vlažno krpo, dodate pa lahko tudi blagi prašek. Takšno vzdrževanje bo podaljšalo življenjsko dobo vaših senčil, hkrati pa bodo ta ohranjala svoj dovršen izgled.

Ne glede na to, ali želite svoj bivalni prostor zaščititi pred sončnimi žarki, mu dodati estetsko vrednost ali pa vam ustreza zasebnost, je izbira senčil za okna, rolo senčil ali screen senčil pametna. Zaradi široke ponudbe na trgu boste vsekakor našli primerno senčilo za okno, ki bo ustrezalo vašim željam, okusu in namenu.