Poslovnost

Zadnje novice iz sveta AI: Kaj počne konkurenca?

Na področju programov umetne inteligence je ChatGPT trenutno najbolj znan jezikoven model, ki je sposoben komunicirati z uporabniki v obliki spletnega klepeta v naravnem jeziku. Vprašajte ga karkoli in odgovoril vam bo ter se učil iz vsake interakcije. Posamezniki ga lahko uporabljajo vse od postavljanja enostavnih do zapletenih vprašanj, napisal bo eseje, ustvarjal članke in klepetal z vami v naravnem jeziku. Zadnje novice kažejo, da je moč opaziti število konkurenčnih projektov, ki so se razvili kot odziv na viralni algoritem. Namesto vas smo preverili, kdo je močna konkurenca in kakšne vse AI modele lahko zasledimo na spletu.novice  

 

Microsoft ne zaostaja daleč za AI trendom

Dejstvo je, da tehnike, ki jih uporablja ChatGPT, niso skrivnost in se lahko integrirajo v neštete programe. Opazimo lahko, da Microsoft ne zaostaja daleč za AI trendom. Le-ta je po zadnjih novicah vložil milijarde v ChatGPT in izkoristil klepetalnik za izboljšanje spletnega iskalnika Bing. Ta je pridobil razširitev, in sicer funkcijo klepeta, ki jo poganja AI. Zadnje novice dokazujejo, da je umetna inteligenca v iskalniku Bing še kako koristna, kajti deluje v programu Skype in brskalniku Microsoft Edge. V različici brskalnika Microsoft Edge je ob stranski vrstici desno sedaj nameščen klepetalnik z umetno inteligenco, ta pa je sposoben uporabniku med brskanjem ponujati inteligentne predloge in mu pomagati pri hitrejšem brskanju po spletu. 

 

Google predstavil nov program, a le izbranim skupinam

Spletni iskalnik Google je predstavil Bard, nov program umetne inteligence, ki ga poganja model LaMDA, le-ta je po zadnjih novicah Googlov lastni jezikovni model naslednje generacije. Morda se sprašujete v čem se razlikuje Googlov Bard od modela ChatGPT? Google Bard črpa informacije iz spleta v realnem času in s tem zagotavlja najnovejše dostopne podatke. Na drugi strani pa podatki modela ChatGPT segajo le do leta 2021. Program Bard še ni javno dostopen in je v začetni fazi testiranja ter bo predstavljen javnosti v prihodnjih tednih. Po zadnjih novicah so v Googlu zadovoljni s fazo testiranja, kajti le-ta bo gradnik nadaljnjega učenja, odzivnosti, dostopnosti in hitrost modela. Mimogrede, to še ni vse z Googlove strani – Google obljublja veliko več AI napredka v svojih storitvah. Zadnje novice z Googla pravijo, da bomo lahko uporabniki spletnega brskalnika Google kmalu videli ob brskanju tudi odzivno obliko klepeta, ki bo z nami komunicirala, nam odgovarjala na vprašanja ter nam pomagala razumeti širšo sliko s celotnega spleta.

 

Character.AI, kot alternativa ChatGPT z različnimi osebnostmichat gpt zadnje novice

V kolikor ste že preizkusili jezikovni model ChatGPT in ste si zaželeli, da bi se morda lahko pogovarjali z različnimi umetnimi inteligencami, potem je model Character.AI, kot za nalašč za vas. Gre za jezikovni model, katere temelj je prav ChatGPT, sami ustanovitelji pa so se podpisali tudi pod Googlov model LaMDA. Po zadnjih novicah je tisto, kar loči Character.AI od drugih umetnih inteligenc, sposobnost komuniciranja z različnimi osebnostmi in ne samo enim samim klepetalnikom. Uporabniki lahko izbirajo med različnimi osebnostmi, tako se lahko obrnejo na psihologa, inovatorja Elona Muska ali pa celo na Iron Mana, Marvelovega tehnološkega genija. Vsaka osebnost ustrezno prilagodi način pogovora in ne le-to, ker ima Character.AI vhod za mikrofon, se lahko posamezniki z osebnostmi tudi pogovarjajo. 

 

Kaj pa umetnost in umetna inteligenca?

Do sedaj smo že izvedeli, da lahko jezikovni modeli kot, je recimo ChatGPT ustvarijo človeku podobne besedilne odgovore in sodelujejo v samem pogovoru. Morda pa niste vedeli, da se lahko tehnologijo umetne inteligence uporabi tudi za generiranje umetnin. Po zadnjih novicah lahko zasledimo, da so razvijalci do sedaj razvili številna orodja in programe, ki jih lahko vsak uporablja za ustvarjanje umetnosti. Danes tako obstaja kar nekaj zelo znanih in priljubljenih programov, najbolj znana pa sta nedvomno DALL-E in Midjourney. Zadeva je precej preprosta, le zaupajte jezikovnemu modelu, kaj bi želeli ustvariti, opišete sliko in umetna inteligenca vam bo v nekaj korakih ustvarila umetnino, ki se lahko kosa s tistimi v Pariškem muzeju Louvre. 

 

ChatGPT-4 sedaj najzmogljivejši model AI

Po zadnjih novicah je podjetje, ki stoji izza najbolj odmevnega programa umetne inteligence OpenAI izdalo na trg do sedaj najzmogljivejši model AI, ki je še bolj napreden od originalnega ChatGPT. Govora je o modelu GPT-4, ki se je sposoben odzvati na slike ter ima naprednejše zmogljivosti sklepanja. Ta neverjetna umetna inteligenca je sposobna na podlagi slik analizirati elemente, generirati AI slike, odgovarjati na zapletena matematična ali celo kemijska vprašanja, za vas reši uganke, ima zelo dober smisel za humor ter je na podlagi preizkusa opravila pravosodni izpit ZDA. Zadnje novice poudarjajo, da za enkrat jezikovni model ne bo na voljo vsem ter ga bodo lahko najprej uporabljali naročniki plačljivega računa ChatGPT Plus. 

 

Zmožnosti AI orodji, da posnema človeški jezik in komunicira z nami, je postala priljubljena izbira med uporabniki. Nedvomno lahko trdimo, da je prihodnost videti zelo svetla za Chat GPT, za uporabnike in za razvijalce, ki se bodo še naprej trudili dosegati visoke mejnike v tej kratki zgodovini jezikovnih modelov.