Prenovitev

Kaj je plise komarnik in zakaj je uporaben?

Vas zanima katera je najboljša zaščita pred komarji in ostalimi insekti? Ste ne odločni ker ne veste nič o komarnikih? Potem vam predlagamo, da si preberete kakšne komarnike poznamo, katere mreže ne prepuščajo cvetnega prahu ter kako se plise komarnik razlikuje od ostalih.

Kakšne komarnike poznamo?

Poznamo več vrst komarnikov, namen vseh je da preprečujejo vstop komarjem in ostalim insektom. Najbolj pogosti so fiksni, drsni, rolo, samozapiralni komarniki, med najbolj učinkovite spada tudi plise komarnik, ki nudi visoko stopnjo zaščite, lahko uporabo in modern izgled. Razlikujejo se po načinu pritrditve na okno ali vrata in sistemu odpiranja. Pri vsakem komarniku lahko izbiramo barvo okvirja ter vrsto  mreže.

Predstavili vam bomo nekaj najbolj popularnih komarnikov pri nas:

Plise komarnik

Te komarniki zavzemajo malo prostora saj se ob odpiranju zložijo v »harmoniko« in tako ne zastirajo pogleda. Plise komarnik lahko nastavimo tako na vrata kot tudi na okna, uporaba pa je tako preprosta, da tudi otrokom ne bo predstavljal nobenih težav. Ima nizek pohodni prag v višini 4 mm in je primeren za vgradnjo pod zunanja senčila. 

V primeru vgradnje na večje površine je možno sredinsko odpiranje, s tem preprečimo možnost okvare komarnika pri konstantnem odpiranju. Pri izbiri mrež sta na voljo klasična antracitna mrežica in antialergijska mrežica, obe sestavljeni iz poliesterskih vlaken.

Fiksni komarnik

Te komarniki so primerni samo za okna, kjer ne potrebujemo dostopa do zunanjosti. Namestimo jih na zunanjo stran okna z zatiči, tako se izognemo vrtanju. Primeren je za okna, ki imajo zunanje žaluzije ali rolete ter za okna nepravilnih oblik. 

Za večja okna je možno dodati ojačitvene prečke, ki nudijo oporo komarniku. Mreže fiksnih komarnikov so narejene iz steklenih vlaken, ki nudijo dolgo življenjsko dobo. Na voljo so klasična antracitna mrežica, manj vidna črna mrežica in antialergijska mrežica.

Rolo komarnik

Nudi maksimalno zaščito pred insekti z vseh strani ter dolgotrajno in enostavno uporabo. Delovanje je po principu rolete, torej ob kliku se spusti oziroma dvigne. Ko je v zaprtem stanju je povsem skrit v roletni omarici. Vgrajen ima zavorni sistem, ki zagotavlja enakomerno navijanje mrežice v omarico in tako preprečuje poškodbe, ki bi lahko nastale zaradi prehitrega dviga oziroma spusta komarnika. 

Namestitev rolo komarnika je možna tudi na strešna okna z notranje strani. Ob stranskih robovih okvirja ima nameščene protivetrne ščetke, ki pa jih je mogoče namestiti po celotnem okvirju in s tem preprečiti prehod vetru in insektom iz vseh smeri. Mreže rolo komarnikov so narejene iz steklenih vlaken, ki nudijo dolgo življenjsko dobo. Na voljo so klasična antracitna mrežica, manj vidna črna mrežica in antialergijska mrežica.

Drsni komarnik

Drsni komarnik je primeren za balkonska vrata in panoramske stene. Enotirno ali dvotirno vodilo omogoča namestitev do štirih panelov, ki jih z mehkim potiskom pomikate po drsniku. Komarnik se upravlja enostavno in tiho z notranje in zunanje strani. Drsni komarnik je možno vgraditi tudi pod zunanja senčila. 

Pri večjih površinah se vgradi večje število panelov in s tem prepreči okvaro komarnika. Tako kot pri prejšnjem komarniku so tudi pri rolo komarniku mreže narejene iz steklenih vlaken, ki nudijo dolgo življenjsko dobo. Na voljo so klasična antracitna mrežica, manj vidna črna mrežica in antialergijska mrežica.

Samozapiralni komarnik

Ta komarnik je praktična rešitev za vrata do širine 120 cm. Njegov samozapiralni mehanizem s panti omogoča, da se vrata komarnika za vami samodejno tesno zaprejo na magnet. Primeren je, ko veliko prehajamo skozi vrata in pogosto pozabimo zapreti komarnik, saj se avtomatsko zapre ko ga spustimo iz rok in s tem prepreči insektom prehod. 

Možno je tudi vgradnja lopute za male živali npr. mačke ali manjše pasme psov. Tako kot pri prejšnjih komarnikih so tudi pri samozapiralnem komarniku mreže narejene iz steklenih vlaken, ki nudijo dolgo življenjsko dobo. Na voljo so klasična antracitna mrežica, manj vidna črna mrežica in antialergijska mrežica.

Razlika v mrežah pri plise komarniku in ostalih komarnikih

Večino komarnikov ima enake vrste mrež, te so sestavljene iz visokokakovostnih steklenih vlaken, ki so odporne na vremenske razmere. Fiksni, rolo, drsni in samozapiralni komarniki imajo na voljo 3 vrste mrež in sicer klasična antracitna mrežica, manj vidna črna mrežica ter antialergijska mrežica. Pri plise komarniku pa sta na voljo 2 vrsti mreže: klasična antracitna mrežica in antialergijska mrežica, obe sestavljeni iz poliesterskih vlaken, ki so odporna na vodo in preparevanje.

 

Zakaj se odločiti za plise komarnik?

Za plise komarnik ali katerikoli drug komarnik se po navadi odločimo zaradi nadležnih insektov, ki vstopajo v dom ko želimo prezračiti prostor ali pa ponoči, ko želimo imeti miren spanec a nam to razni insekti onemogočajo. Komarniki z antibakterijsko mrežo nas ščitijo tudi proti cvetnemu prahu, ki se ne more prebiti skozi gosto mrežo.

Pri izbiri komarnika moramo vedeti ali ga potrebujemo za okna ali vrata saj niso vsi komarniki primerni za vse. Izbiramo lahko med vrstami mrež, barvo okvirja in raznimi dodatki.

 

Zaključek

Komarniki nam omogočijo miren spanec in olajšajo spomladanske dni ko zunaj vse cveti in veter raznaša cvetni prah. Poznamo več vrst komarnikov, nekateri so samo za okna drugi samo za vrata, nekaj pa jih služi obema namenoma npr. plise komarnik. Ko izbiramo je pomembno, da izberemo komarnik, ki najbolj ustreza našim namenom in željam.