PoslovnostPrenovitev

Apple iPhone 14 ali 13, pro ali navaden?

Apple je leta 2022 predstavil iPhone 14, ki v primerjavi s svojim predhodnikom iPhone 13 prinaša izboljšano zasnovo, nadgradnjo kamere in varnostnih zmogljivosti. Kakšne vse so razlike med obema modeloma in kaj prinaša dražja verzija Pro?

Dizajn in zaslon

Novi iPhone 14 ni prinesel bistveno drugačnega dizajna od svojega predhodnika. Oblika in zaslon sta pri obeh modelih enaka, saj imata obe generaciji 6,1-palčni zaslon. Prav tako ni razlik v svetlosti – ta znaša 800 nit, največja svetlost pa HDR 1200 nit.
Pametni telefoni iPhone 14 so nekoliko lažji od prejšnjega modela, za pičla dva grama. Oba modela imata zadnje zaščitno steklo in zaslon Ceramic Shiled ter aluminijast okvir. Postavitev sicer nadgrajene kamere pri iPhonu 14 ostaja diagonalna. Nova generacija prinaša nekaj novih barvnih verzij: vijolično, polnočno, modro, rdečo in zvezdno.

Kamera

Čeprav je postavitev kamere pri obeh modelih enaka, ima iPhone 14 več posodobitev. Novi model ima večjo glavno kamero, kar pripomore k zajemu več detajlov in zmanjšani zamegljenosti gibanja.

Sprednja kamera je pri novi generaciji doživela nadgradnjo senzorja in ima 12 milijonov slikovnih pik. Poleg tega je pridobila možnost samodejnega ostrenja – to je še posebej uporabno, ko so svetlobni pogoji slabši.

iPhone 14 med drugim prinaša noviteto, imenovano Photonic Engine – na fotografijah se z njeno pomočjo ohrani več detajlov in podatkov. Gre za računalniško metodo, ki obogati fotografije, posnete v pogojih srednje do slabe svetlobe. Prinaša vrhunsko barvno zanesljivost in večjo svetlost.

Izboljšale so se tudi video zmogljivosti in bliskavica. Če iPhone 13 lahko snema 1080 30 sličic/sek, pa ima njegov naslednik kapaciteto 4K 30 sličic/sek (HDR).

Zmogljivost

Predstavnika obeh generacij uporabljata enak čip, to je A15 Bionic. iPhone 14 ima petjedrni procesor in RAM kapacitete 6 GB – enake lastnosti ima iPhone 13 Pro. Pri vsakdanji rabi obeh telefonov so razlike tako rekoč neopazne, razlika med njima je nekoliko večja pri igranju iger.

Posebne funkcijiphone 14

Linija iPhone 14 ima naslednje funkcije, ki se razlikujejo od predhodne: satelitski SOS-klic v sili, zaznavanje nesreč (senzorji trka) in eSIM namesto fizične kartice (samo pri ameriških modelih).
Kako delujejo nove varnostne funkcije? Če vaš iPhone 14 ali iPhone 14 Pro zaznata hudo prometno nesrečo ali močan padec in se ne odzivate, lahko s pomočjo SOS-klica v sili prek satelita pošlje samodejno obvestilo službam za nujno pomoč, če ste izven pokritosti z mobilnim in Wi-Fi omrežjem.

Primerjava med iPhone 14 Pro in iPhone 13 Pro

‌iPhone 14‌ v primerjavi z ‌iPhone 13‌ večinoma ponuja majhne izboljšave v smislu fotografije in videa, življenjske dobe baterije in zmogljivosti procesorja. Model iPhone 14 prinaša novosti predvsem pri funkcijah za izboljšanje varnosti. Oba modela imata podobno zmogljivost, brez bistvenih razlik pri vsakodnevni rabi – večina najbolj vsestranskih funkcij pri obeh ostaja nespremenjena.
Primerjava med iPhone 14 Pro in iPhone 13 Pro

Linija iPhone 14 zajema naslednje modele: iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Plus in iPhone 14 Pro Max. Sam iPhone 14 ni prinesel večjih sprememb v primerjavi z iPhone 13, kakšna pa je primerjava obeh Pro verzij?

iPhone 14 Pro ima v primerjavi z iPhone 13 Pro številne nove funkcije. Med njimi so: funkcija »Dynamic Island«, ki omogoča uporabo aplikacij brez motenj, večja hitrost čipa A16 Bionic, ločljivost glavne kamere 48 MP, satelitska povezljivost in izboljšava fotografij pri šibkejši svetlobi. iPhone 13 Pro je nekoliko krajši in tanjši v primerjavi s 14 Pro ter za dva grama težji.

Dynamic Island, ki ga najdemo tudi pri navadni verziji iPhone 14, omogoča uporabo katere koli aplikacije brez motenj; v primeru dohodnih klicev in drugih obvestil jih bo telefon namreč prikazal v ločenem »otoku«, vi pa boste lahko še naprej nemoteno uporabljali aplikacijo.
Čip A16 Bionic ima v primerjavi z A15 Bionic višjo zmogljivost in porabi 20 odstotkov manj moči. Izboljšani čip, ob ločljivosti 1 Hz, pripomore tudi k daljši življenjski dobi baterije. Če je bila ta pri iPhone 13 Pro že občutno izboljšana (3095 mAh), pa je Apple to še presegel pri iPhone 14 Pro (3200 mAh).

Sklep

Če upoštevamo podobnosti in razlike med obema Pro modeloma, se lahko strinjamo, da ima iPhone 14 Pro naprednejšo kamero, zmogljivost in vzdržljivost baterije. Novi Dynamic Island nedvomno izboljšuje uporabniško izkušnjo in funkcionalnost telefona. Vendar pa vse našteto še ne pomeni, da se investicija v iPhone 13 Pro ne splača. Ne pozabite, da ima ta model še vedno izjemno zmogljiv čip A15 Bionic, s prihodom novejše generacije pa je postal tudi cenovno dostopnejši.

Po svoj novi Apple telefon pojdite na Enaa, kjer vas čakajo ugodne ponudbe in široka izbira, telefoni v akciji in vsi najbolje prodajani modeli na enem mestu.