SportsZdravje

Ali res potrebujemo magnezij?

Magnezij je eden izmed najpogosteje uporabljenih mineralov v prehranskih dopolnilih. Trgovine so polne izdelkov z obljubami o lajšanju stresa, mišičnih krčev, glavobolov in še česa. Toda ali res vsi potrebujemo dodatne odmerke magnezija?

V nadaljevanju bomo razjasnili, pri katerih težavah in stanjih so smiselna dopolnila magnezija. Podali bomo tudi napotke, kako prepoznati kakovostne pripravke ter se izogniti zavajajočim obljubam trgovcev.

Kdaj smiselno jemati dopolnila magnezija?

Čeprav je magnezij prisoten v številnih živilih, obstajajo določena stanja, ko s hrano težko dobimo zadostne količine. Dodatki so takrat dobrodošla rešitev:

Mišični krči

Ob rednih nočnih krčih v mečih ali pogostih zategovanjih mišic dopolnila magnezija dokazano lajšajo te simptome.

Nosečnost

V nosečnosti se poveča potreba po magneziju zaradi razvoja ploda. Dopolnila zmanjšajo tveganja za zaplete.

Neplodnost pri moških

Nizka raven magnezija je povezana z manjšo plodnostjo pri moških, saj vpliva na kakovost sperme. Dopolnila izboljšajo verjetnost spočetja.

Srčne bolezni

Magnezij uravnava krvni tlak in pulz, zato dopolnila koristijo bolnikom s tahikardijo, aritmijo ali po srčnem infarktu.

Sladkorna bolezen

Ker magnezij izboljšuje delovanje inzulina, dopolnila pripomorejo k boljši kontroli sladkorne bolezni.

Alkoholizem

Pretirano uživanje alkohola drastično poveča izgubljanje magnezija iz telesa. Dopolnila so nujna pri zdravljenju od alkoholne odvisnosti.

Obstajajo torej številna medicinska stanja, kjer so dodatki magnezija smiselni in koristni za lajšanje simptomov ter izboljšanje poteka zdravljenja.

Kdaj magnezija ne potrebujete dodajati?

Po drugi strani pa obstajajo primeri, ko dopolnila magnezija najverjetneje ne bodo imela učinka:

Občasna utrujenost

Če nimate trajne izčrpanosti ali pomanjkanja energije, magnezij ne bo bistveno izboljšal vaše zmogljivosti. Rabili boste več spanja in počitka.

Blažji stres

Pri občasnem stresu, denimo v času oddaje davčne napovedi, vam magnezij ne bo v veliko pomoč. Pomagajo sprostitvene tehnike in dobra organizacija.

Želja po večji mišični masi

Kljub trditvam proizvajalcev magnezij sam po sebi ne povečuje mišične mase. Še vedno so potrebni redna vadba z utežmi in beljakovinska prehrana.

Pomanjkanje koncentracije

Za izboljšanje spomina in koncentracije so učinkovitejši vitamini B, ginko biloba in omega-3 maščobne kisline kot pa sam magnezij.

Namesto na slepo kupovanje dragih dopolnil raje najprej analizirajte svoj življenjski slog ter prehranjevalne navade. Pogosto boste tako lažje odpravili težave.magnezij

Kako prepoznati kakovostna dopolnila magnezija?

Če ste ugotovili, da imate dejansko primanjkljaj magnezija in potrebujete dodatek s prehranskimi dopolnili, bodite pozorni na:

Obliko magnezija

Najboljša absorbcija je pri citratu, malatu, glicerofosfatu, pidolatu. Izogibajte se cenejšemu oksidu.

Certifikat kakovosti

Neodvisna potrdila, kot so NSF Certified, TGA, Informed Sport zagotavljajo varnost izdelka.

Odmerjanje

Tablete po 200-400 mg magnezija so običajno najučinkovitejši in najvarnejši način jemanja dopolnil.

Drugi minerali

Lahko vsebujejo še kalcij, cink, mangan, vitamine B-kompleksa za sinergistično delovanje.

Navedba sestavin

Natančno mora biti navedena vsebnost magnezija v prehransko dopolnilo. Preverite, da ustreza priporočilom za dnevni vnosi.

Neželeni učinki

Cenejše oblike magnezija lahko dražijo želodec in povzročajo drisko. Dražji pripravki teh težav nimajo.

Z izbiro pravega pripravka lahko varno in učinkovito uravnate vašo raven magnezija za dobro počutje in zdravje.

Kako dolgo jemati magnezij?

Veliko ljudi se sprašuje, kako dolgo lahko varno jemljejo dopolnila magnezija. Če gre za nosečnost ali intenzivnejšo športno vadbo, ki začasno povečata potrebe, zadošča jemanje 1-2 meseca.

Pri kroničnih stanjih, kot so srčne bolezni, sladkorna bolezen ali mišični krči, boste potrebovali dolgotrajnejše jemanje. V takih primerih se o trajanju terapije posvetujte z zdravnikom, ki vas spremlja. Priporočljivo je vsake 3-4 mesece narediti premor od 1 do 2 tedna pred nadaljevanjem terapije, da preprečimo morebitno navajanje telesa.

Obstajajo sicer posamezniki z res hudim in dolgotrajnim pomanjkanjem magnezija, ki potrebujejo trajno nadomeščanje s prehranskimi dopolnili. Vendar je to redkeje in zahteva strokovni nadzor. Za večino zadostuje občasno jemanje magnezija.

Kakšne so pasti pri jemanju dopolnil magnezija?

Magnezij sodi med varnejše minerale za uživanje v dopolnilih, vendar obstajajo določene pasti, na katere morate biti pozorni:

  • Cenejše oblike magnezija slabše absorbirajo in lahko vodijo do prebavnih motenj.
  • Jemanje zelo visokih odmerkov lahko povzroči drisko ali bruhanje. Držite se priporočenih dnevnih vrednosti.
  • Lahko pride do interakcij z nekaterimi zdravili za uravnavanje krvnega tlaka, osteoporozo ali srčnih aritmij. Posvetujte se z zdravnikom.
  • Dolgotrajno jemanje dopolnil brez vmesnih presledkov lahko privede do navajanja telesa na visoke koncentracije magnezija.

Z zmernimi odmerki kakovostnih magnezijevih spojin in rednimi kontrolami pri zdravniku se boste izognili tem pastem. Upoštevajte, da gre le za začasen dodatek obravnave in ne za nadomestilo zdravega življenjskega sloga.